6th European Food- and Waterborne Diseases and Zoonoses network meeting

Event
10 Apr 2014 - 11 Apr 2014
Piperska muren, Scheelegatan 14, Stockholm, Sweden
ECDC

​The 6th Food- and Waterborne Diseases and Zoonoses network (FWD-Net) meeting focused on strengthening EU surveillance and response capacity as well as on hepatitis A as an emerging foodborne disease in the EU.

The meeting was attended by representatives of all EU/EEA countries as well as Candidate and Potential Candidate countries.

Agenda:

Thursday, 10 April 2014
08.30-09.00 Registration
9:00 (10 min) Opening and welcome – Johan Giesecke, Johanna Takkinen, ECDC
  Session 1: Hepatitis A – emerging foodborne disease Chair: Line Vold, The Norwegian Institute of Public Health
09.10 (20 min) Nordic hepatitis A outbreak associated with frozen strawberries – Luise Müller, Statens Serum Institute (SSI), Denmark
09.30 (20 min) Hepatitis A – Outbreak in Italy – Caterina Rizzo, Istituto Superiore di Sanita (ISS), Italy
09.50 (15 min) Hepatitis A – Value of sequencing – Harry Vennema, National Institute for Public Health and the Environment (RIVM), the Netherlands
10.05 (10 min) Hepatitis A – European perspective – Ettore Severi, European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), Sweden
10.15 (15 min) Hepatitis A – Trace back of contaminated berries – Jane Richardson, European Food Safety Authority, Italy
10.30 (15 min) Discussion
10:45-11:15 Coffee
  Session 2: Food- and waterborne outbreaks – from detection to prevention Chair: Marc Struelens, ECDC
11.15 (30 min) Identification and characterization of food- and waterborne pathogens by whole genome sequencing: A shift in paradigm  – Peter Gerner-Smidt, Centers for Disease Control and Prevention (CDC), US
11:45 (15 min) Collaborative development of criteria to consider when declaring the end of an enteric illness outbreak - April Hexemer, Public Health Agency of Canada (PHAC)
12.00 (20 min) Food- and Veterinary Office – audits as tools to ensure food safety – Stefan Hoenig,  Food and Veterinary Office (FVO), Ireland
12:20 (10 min) ECDC-EFSA plan for a joint molecular typing database – Ivo van Walle, ECDC
12.30 (15 min) Discussion
12:45-14:00 Lunch
  Session 3: Strengthening EU surveillance and response Chair: Ivo van Walle, ECDC
14:00 (20 min) Molecular cluster detection and response  – Karin Johansson, ECDC EPIS-FWD next generation and EU SOP – Celine Gossner, ECDC
14.20 (20 min) Surveillance output development – Therese Westrell, ECDC Improving quality of surveillance  - Isabelle Devaux, ECDC
14.40–15.00 Coffee
15.00 (2,5 hrs) Working group discussion
19.00 Dinner at Piperska Muren

 

Friday, 11 April 2014
  Session 4: International activities
09.00 (10 min) WHO capacity building activities– Hilde Kruse, WHO Euro (VC)
09.10 (10 min) FWD programme: update on network structure and activities – Johanna Takkinen, ECDC
09.20 (10 min) Discussion
  Session 5: Burden of food- and waterborne diseases Chair: Johanna Takkinen, ECDC
09.30 (20 min) Seroepidemiology as a tool to estimate force of infection – Kåre Mølbak, SSI, Denmark
09.50 (20 min) Burden of food- and waterborne diseases – Edoardo Colzani, ECDC
10.10 (20 min) Discussion
10:30-11:00 Coffee
  Session 6: Feedback from working groups Chair: Taina Niskanen, ECDC
11.00 (15 min) Feedback from molecular epidemiology working group
11:15 (15 min) Feedback from surveillance outputs working group
11.30 (30 min) Discussion
12:00-13:30 Lunch
  Session 7: Country presentations Chair: Ettore Severi, ECDC
13:30 (20 min) Campylobacter and climate – Gordon Nichols, Public Health England, United Kingdom
13.50 (20 min) Salmonella Derby outbreak among the elderly in Berlin, December 2013/January 2014 - Christina Frank, Robert Koch Institut, Germany
14.10 (20 min) Salmonella Mikawasima: A seasonal problem investigated in the UK, 2014 - Chris Lane, Public Health England, United Kingdom
14.30 Closure of the meeting  and Coffee